Exkurze do cukrovaru
Autor: Ing. Naďa Pávová, zveřejněno: 6.1.2014
Dne 20.12. 2013 podnikli žáci z devátých ročníků exkurzi do cukrovaru v Českém Meziříčí.
Cukrovar, který od roku 1990 spoluvlastní francouzská firma TEREOS, je jedním z mála v našem regionu, který se zachoval a přežil přísné nároky Evropské unie.
Během roku v ní pracuje asi 150 zaměstnanců, v době řepné kampaně, která trvá od půlky října do půlky ledna, ještě o 70 pracovníků více. Firma se zaměřuje na výrobu cukru krystal a krupice. Vedoucí výroby nás provedl celým provozem, žáci měli možnost sledovat cestu cukrové řepy od příjezdu na nákladních vozech, přes získávání surové cukerné šťávy, která se dále čistí a filtruje pomocí vápna a oxidu uhličitého, až po zahušťování a rafinaci.