Exkurze do cukrovaru

Autor: Ing. Naďa Pávová, zveřejněno: 6.1.2014


Dne 20.12. 2013 podnikli žáci z devátých ročníků exkurzi do cukrovaru v Českém Meziříčí.
 
Cukrovar, který od roku 1990 spoluvlastní francouzská firma TEREOS, je jedním z mála v našem regionu, který se zachoval a přežil přísné nároky Evropské unie.
 
Během roku v ní pracuje asi 150 zaměstnanců, v době řepné kampaně, která trvá od půlky října do půlky ledna, ještě o 70 pracovníků více. Firma se zaměřuje na výrobu cukru krystal a krupice. Vedoucí výroby nás provedl celým provozem, žáci měli možnost sledovat cestu cukrové řepy od příjezdu na nákladních vozech, přes získávání surové cukerné šťávy, která se dále čistí a filtruje pomocí vápna a oxidu uhličitého, až po zahušťování a rafinaci.

Galerie obrázků

Exkurze do cukrovaru
Exkurze do cukrovaru
Exkurze do cukrovaru
Exkurze do cukrovaru
Exkurze do cukrovaru
Exkurze do cukrovaru
Exkurze do cukrovaru
Exkurze do cukrovaru
Exkurze do cukrovaru
Exkurze do cukrovaru
Exkurze do cukrovaru
Exkurze do cukrovaru