Oslaďme si vánoční svátky
Autor: Mgr. Jana Kudláčková, zveřejněno: 20.12.2013
Žáci 9. ročníků navštívili cukrovar v Českém Meziříčí.
V předvánočním čase vyrazili žáci 9.A a 9.B na netradiční exkurzi do nedalekého cukrovaru v Českém Meziříčí, jehož historie sahá až do roku 1871. Do současné doby se dochovalo pouze sedm cukrovarů v České republice. Koncern Tereos TTD patří mezi největší výrobce cukru, lihu a škrobu na světě.
Řepná kampaň začíná na podzim a trvá přibližně 90 až 100 dní. V Českém Meziříčí se denně zpracuje na 7 000 tun cukrové řepy. Z tohoto množství se vyrobí až 70 000 tun cukru a cca 25 000 tun pelet ročně. V roce 2008 byla zprovozněna nová sušárna řepných řízků, ze kterých se vyrábějí krmné pelety.
Cesta k samotnému cukru trvá několik dní. Nejprve projde řepa řepnou "pračkou", poté se pořeže na řízky, které se dále louhují v horké vodě. Obsah cukru čítá okolo 18 %. Sladká šťáva se zahřívá, odpařuje a následnou krystalizací vzniká cukr. Proces zpracování je poměrně složitý a zahrnuje celou řadu dílčích postupů.
Sortiment balení cukru zajišťuje balírna v Mělníku. Cukrovar v Českém Meziříčí je druhým největším v ČR, je možné zde zakoupit pouze 50 kg balení cukru.