Zdravé velikonoční menu
Autor: Mgr. Martina Jonešová, zveřejněno: 14.4.2015
Žáci v 5. A připravili velikonoční pohoštění.
Vaříme a jíme zdravě – snaha o změnu dětského jídelníčku. Proč? V dnešní době plné počítačů se zvyšuje obezita dětí. Proto jsme se rozhodli, v rámci projektu Pohyb a výživa, sestavit zdravé velikonoční menu plné ovoce, zeleniny a zdravých potravin.
Napsali jsme pro vás několik výborných receptů, které jsme si ověřili vlastnoruční výrobou ve třídě a školní kuchyni. Podívejte se na naše dílo. To jsme šikulky, co?
Jarní zeleninový salát
Ingredience: ledový salát, ředkvičky, mrkev, olivový olej, třtinový cukr, citron, sedmikrásky.
Postup přípravy: Salát natrháme na kousky, mrkev nastrouháme na velké nudličky, ředkvičky nakrájíme na malé kousky. Vše promícháme a dochutíme trochou oleje, třtinového cukru a zakápneme citronovou šťávou. Nakonec dozdobíme sedmikráskami.
Ovocný salát
Ingredience: banány, jablka, pomeranče, mandarinky, kiwi, med
Postup přípravy: Veškeré ovoce omyjeme a oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do mísy. Vše zamícháme a přelijeme trochou tekutého medu, pak necháme odležet v lednici.
Celerovo-mrkvová pomazánka
Ingredience: mrkev, celer, jablko, bílý jogurt, majonéza, citron, třtinový cukr
Postup přípravy: Na jemno nastrouháme mrkev, celer a jablko. Dáme do misky a přidáme pár lžiček bílého jogurtu, trochu majonézy, špetku soli a třtinového cukru, zakápneme citronem.